فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، پاییز 1399)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا کیخا، مهدی زیرک*، احمد اکبری، تورج فلاح صفحات 1-13
    این پژوهش از نظر هدف و ماهیت در زمره تحقیقات کاربردی ‐توسعه ای است. در این پژوهش با توجه به هدف پژوهش از روش ترکیبی یا آمیخته از طریق تلفیق روش های کیفی و کمی استفاده شده است. در روش کیفی از تکنیک دلفی و از نظر روش های کمی گردآوری داده ها، روش توصیفی از نوع پیمایشی بهره گرفته شد. جامعه آماری بخش کیفی را خبرگان دلفی که تعداد17 نفر انتخاب و تا مرحله اشباع نظری، مصاحبه ادامه یافت. جامعه آماری بخش کمی شامل تمامی کارکنان ادارات آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان (ستادی- اداری) در سال تحصیلی 98-97 به تعداد 1503 نفر است که براساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد274 نفر به عنوان حجم نمونه آماری انتخاب و ابزار گردآوری داده های این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته است. نتایج این پژوهش نشان داده است که داده های این پژوهش با ساختار عاملی و زیربنای نظری پژوهش برازش مناسبی دارد و این بیانگر هم سو بودن سوال های پژوهش با سازه های نظری است، همچنین فناوری اطلاعات، پاسخگویی، شایستگی، یکپارچگی، کار تیمی، سرعت و مدیریت دانش بر چابکی سازمانی کارکنان نقش دارند که در این میان متغیرهای فناوری اطلاعات، پاسخگویی، سرعت و کار تیمی بیشترین نقش و متغیرهای مدیریت دانش، یکپارچگی، انعطاف پذیری و شایستگی کمترین نقش را در چابکی سازمانی کارکنان دارند.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، فناوری اطلاعات، آموزش و پرورش
  • حمیدرضا محرابی، مهتاب سلیمی*، علیرضا محمدی نژاد گنجی صفحات 14-36

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی (براساس مدل کامرون و کویین) بر یادگیری سازمانی و توانمندسازی روان شناختی انجام شده است. طرح پژوهش همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از کلیه کارکنان تامین اجتماعی استان البرز بوده است که از بین آن ها تعداد 341 نفر به شیوه تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های فرهنگ یادگیری سازمانی (کامرون و کویین ، 2006)، یادگیری سازمانی(نیفه ،2001) توانمندسازی روان شناختی (اسپریتزر، 1995) جمع آوری و با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری لیزرل تحلیل شدند. تحلیل های الگویابی معادلات ساختاری برازندگی الگوی پیشنهادی را با داده ها حمایت کردند. نتایج حاکی از اثر مستقیم مثبت و معناداری فرهنگ سازمانی بر یادگیری سازمانی تاثیر دارد و همچنین فرهنگ سازمانی بر توانمندسازی روان شناختی اثر مستقیم و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی، توانمندسازی روان شناختی
  • محمدرضا حصارکی* صفحات 37-48
    این پژوهش با هدف آگاهی از تاثیر عوامل دانشگاهی و غیر دانشگاهی بر فرآیند پایان نامه نویسی در مقطع کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی به روش توصیفی- پیمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش شامل 306 نفر از اعضاء هیات علمی گروه های زبان و ادبیات فارسی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی با مدرک دکترا است که از این تعداد بر اساس فرمول کوکران 170 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. این پرسشنامه شامل سه بخش اطلاعات فردی، عوامل دانشگاهی و عوامل غیر دانشگاهی بوده است که میزان پایایی سوالات مربوط به عوامل غیر دانشگاهی با استفاد از فرمول آلفای کرونباخ 85/. و عوامل و دانشگاهی 89/ . تعیین گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از دیدگاه جامعه آماری مورد مطالعه هم عوامل دانشگاهی و هم عوامل غیر دانشگاهی بر فرآیند پایان نامه نویسی دانشجویان کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی موثر است.با توجه به یافته های این پژوهش و پژوهش های صورت گرفته در رابطه با سایر رشته های دانشگاهی انتظار می رود دانشگاه و مراکز دانشگاهی کشور علاوه بر جدی گرفتن فعالیت های پژوهشی دانشجویان، بر فرآیند پایان نامه نویسی آنان که می تواند نقش مهمی در تولید علم و دانش داشته باشد تاکید و نظارت بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: عوامل دانشگاهی، عوامل غیر دانشگاهی، پایان نامه نویسی، اساتید راهنما
  • مرتضی عابدینی نظری*، عصمت رسولی، سعید صفاریان همدانی صفحات 49-59
    با توجه به اینکه آموزش فلسفه به دانش آموزان نقش مهمی در پرورش فکری و در نتیجه موفقیت تحصیلی آنها ایفاء می کند، هدف از این تحقیق ارایه مدلی به منظور ارتقای آموزش اخلاق در مدارس بود. پژوهش حاضر آمیخته از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی کلیه خبرگان دانشگاهی و صاحبنظران آموزش و پرورش بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظرگرفتن اصل اشباع 21 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه آماری شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی آموزش وپرورش شهر تهران بودند که با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی 420 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه ی نیمه ساختار یافته و در بخش کمی، از پرسشنامه محقق ساخته آموزش فلسفه به کودکان استفاده شد. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی کدگذاری نظری برگرفته از روش نظریه پردازی داده بنیاد بود و در بخش کمی، آزمونهایی نظیر همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی اکتشافی بود که با استفاده از نرم افزارهای SPSS-v21، Smart Pls-v3 و Lisrel-v8 تحلیل شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از بین 9مولفه شناسایی شده ذهنیت فلسفی، گفت و گوی فلسفی و تعلیم و تربیت فلسفی مولفه های تشکیل دهنده، برنامه درسی، معلم، مدیریت، مولفه های تاثیرگذار و تفکر انتقادی، خردمندی و خودکارامدی مولفه های تاثیرپذیر آموزش فلسفه به دانش آموزان هستند. یافته ها نشان داد که مدل ارایه شده در این تحقیق از برازش مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش فلسفه، دانش آموزان، مقاطع ابتدایی
  • فرانک موسوی* صفحات 60-82

    پژوهش حاضر یک مطالعه  از نوع رویکرد ترکیبی (طرح اکتشافی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 375 نفر از مدیران آموزشی مدارس  دولتی شهر کرمانشاه بود که در سال تحصیلی 98- 1397 مشغول خدمت بودند. دراین مطالعه برای گردآوری داده ها در مورد وضعیت مولفه های مدیریت انگیزش بخش از پرسشنامه ای محقق ساخته به تعداد 8 مولفه مدیریت انگیزش بخش مدیران آموزشی در غالب 400 گویه استفاده گردید.گردآوری داده های جمع آوری شده  از طریق بررسی اسناد و پژوهش های پیشین انجام شده در زمینه مدیریت انگیزش بخش و متون و گزارش پژوهش های موجود در این زمینه با رویکرد تحلیل محتوا بررسی شد و در مرحله بعد، پس از طراحی سوال های پرسشنامه مولفه های متنوع انگیزش بخش برای مدیران آموزشی طراحی گردید.روند اجرای پرسشنامه ها در بخش کمی به گونه ای پیش رفت که محقق موفق به تکمیل پرسشنامه ها بر روی نمونه ای به حجم تقریبا 375 نفر مدیر مدارس شهر کرمانشاه گردید. بدین منظور با عنایت به مبانی نظری و ادبیات پژوهش، مولفه های مربوط به مدیریت انگیزش بخش استخراج گردید. وجهت ارزشیابی ماتریس همبستگی از آزمون KMO و آزمون کرویت بارتلت استفاده گردید. مقدار شاخص KMO برای همه 8مولفه مدیریت انگیزش بخش بالاتر از حد مطلوب 0.6بود و مقادیر به 1 نزدیک اند. همچنین نتایج آزمون بارتلت برای همه مولفه های مدیریت انگیزش بخش در سطح (p < 0.001) معنادار بود.

    کلیدواژگان: انگیزش، مولفه های انگیزش، مدیران انگیزه بخش
  • مهدی معینی کیا، عادل زاهد بابلان، علی خالق خواه، ناصر رزم طلب گندشمین* صفحات 83-97
    هدف از اجرای این پژوهش طراحی و ارزیابی مدل فرهنگ نوآوری و مدیریت مشارکتی با میانجی گری جو سازمانی مثبت بوده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه معلمان ومدیران دوره ابتدایی و متوسطه اول و دوم شهرستان سرعین بوده است که در سال تحصیلی 98-97 مشغول به تدریس و فعالیت بوده اند. برای انتخاب نمونه، با استفاده از جدول مورگان و با روش تصادفی طبقه ای از بین 276 نفر نمونه 162 نفری انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها سه پرسشنامه فرهنگ نوآوری دابنی (2008)، جو سازمانی سیگل و کایمر (1978) و مدیریت مشارکتی فیضی (1386) بود. روایی پرسشنامه ها با توجه به ضرایب آلفای کرونباخ به ترتیب 96/0، 82/0 و 85/0 به دست آمده است. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و LISREL بهره گرفته شد. در سطح آمار استنباطی از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تحلیل نشان دادند که بین فرهنگ نوآوری و مدیریت مشارکتی با میانجیگری جو سازمانی رابطه مثبت وجود دارد. اما بین فرهنگ نوآوری و مدیریت مشارکتی رابطه مثبت و معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ نوآوری، مدیریت مشارکتی، جو سازمانی، مشارکت کارکنان
  • حسین اسماعیلی نیاسان*، هاجر زارعی، سودابه شاپوری صفحات 98-118
    پژوهش حاضر در پی سنجش تاثیر بازیابی تعاملی اطلاعات بر فرآیند مدیریت دانش اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان است، و از نوع کاربردی به روش پیمایشی است. جامعه پژوهش 452 نفر اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان است، که براساس جدول مورگان تعداد جامعه نمونه 208 نفر تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه محقق ساخته، بر اساس مدل های بلکین، و فونگ و چوی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش توصیفی و استنباطی بود، و شامل فراوانی، درصد فراوانی، جدول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار، تحلیل عاملی تاییدی ، آلفای گرونباخ ، رگرسیون، آزمون کلموگروف- اسمیرنوف بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 24، و آموس استفاده شد. جهت بررسی رابطه ی بین بازیابی تعاملی اطلاعات و مدیریت دانش، از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته ها نشان داد، ابعاد (بازنمون، مقایسه، نمایش، راهبری، و تجسم)، در بازیابی تعاملی نقش دارند، و به عنوان عوامل موثر بر مدیریت دانش شناخته شده اند، علاوه بر آن، عوامل (کسب دانش، خلق دانش، حفظ و ذخیره دانش، توزیع دانش، کاربرد دانش) نیز بر مدیریت دانش تاثیر دارند که در این میان توزیع دانش دارای بیشترین، و حفظ و ذخیره دانش دارای کمترین تاثیر هستند. نتایج نشان داد، بازیابی تعاملی اطلاعات و تمام ابعاد آن رابطه مثبت و معنادار و تاثیر مستقیم بر فرآیند مدیریت دانش اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان دارند، و بعد مقایسه بیشترین، و بعد تجسم کمترین عامل تاثیر گذار شناخته شدند.
    کلیدواژگان: بازیابی تعاملی اطلاعات، مدیریت دانش، اعضای هیئت علمی، دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
  • عادل مظلومی، علی خلخالی*، زهره شکیبایی صفحات 119-137
    مقاله حاضر، گزارش یک پژوهش در زمینه تطورشناسی دانش مدیریت آموزشی در ایران است. رویکرد این پژوهش، تاریخی و از نوع تطورنگاری تفسیری، با معیار بسندگی معنایی بود. جامعه پژوهش، همه کتاب های نمایه شده در کتابخانه ملی ایران، طی یک قرن اخیر با کلیدواژه های اصلی و مستقیم مدیریت آموزشی، رهبری آموزشی و مدیریت مدرسه بودند. پس از چهار مرحله غربال گری هدفمند، 36 کتاب تالیفی و ترجمه ای، به عنوان نمونه پژوهش تفکیک شدند. سپس بر اساس سنت تطورپژوهی تاریخی، پس از خوانش و فیش برداری از کتاب های نمونه و دسته بندی و تحلیل انتقادی داده ها، روندهای اصلی استنتاج شدند. همچنین در هم اندیشی با صاحب نظران، این روندهای استنتاجی، مرتبا اعتبار یابی شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که دوره های تطوری دانش مدیریت آموزشی در ایران را می توان به شش دوره "ظهور، فترت ، برون نگری آگاهانه، گرایش افراطی به مدیریت گرایی، رکود و تکرار، و بازنگری و غنی سازی" گونه شناسی کرد.
    کلیدواژگان: تطورنگاری، مدیریت آموزشی، ایران
  • مهناز خداداد، فهیمه باب الحوائجی، عصمت مومنی*، نجلا حریری صفحات 138-158
    بومی سازی مقوله های مدیریت دانش بر اساس مدل پایه های ساختمان دانش، شامل: اهداف، شناسایی، کسب، توسعه، تسهیم، نگهداری، استفاده و ارزیابی دانش در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی است. از آن جایی که ضریب کندال معیاری از اجماع اعضای پنل دلفی را  نشان می دهد یافته ها نشان می دهد که مقوله شناسایی دانش با ضریب 1 و مقوله اکتساب دانش با ضریب 75/0 و شاخص مقوله حفاظت دانش با ضریب 1 با اجماع قوی و مقوله توسعه دانش با 65/. ضریب  با اجماع قوی و مقوله اندازه گیری دانش با ضریب 52/0 و مقوله استفاده دانش با ضریب 55/0 با اجماع متوسط و مقوله اهداف دانش با ضریب 33/0 و مقوله توزیع دانش باضریب 35/0 با اجماع ضعیف تثبیت و بومی سازی شد. در مقوله توزیع دانش شاخص حمایت قوانین و مقررات  با میانگین 9/4 درصد از اهمیت بالاتری برخوردار است  در مقوله اهداف زیر مقوله های تعین سطح و ظرفیت های دانش، تعیین اهداف و فرهنگ دانش ، تعیین اهداف راهبردی دانش به منظور توصیف و ظرفیت سازی نیاز برای دانش آینده، اهداف عملیاتی دانش به منظور اقدام دانش هنجار شده دانش راهبردی با میانگین 2/4 درصد از اهمیت بالاتری برخوردار است .
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بومی سازی، پایه های ساختمان د انش، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی
|
  • Zahra Keikha, Mehdi Zirak *, Ahmad Akbari, Turaj FALAH Pages 1-13
    The method of this applied and developmental research was mixed methods. Qualitative data was analyzed through content Delphi technique and quantitative data was analyzed through descriptive analysis and it was used of survey. Target community for qualitative study Delphi Experts 17people were selected who were interviwed according to the saturation principle.The statistical population of the quantitative section included all employees of educational offices of Sistan and Baluchestan province (staff – office) in the academic year of 97-98 (1503 persons) participants were sampled through stratified random sampling by Cochran formula and fill out the researchers' developed questionnaire.The results of this study showed that the data of this study fit the research structure and the theoretical underpinnings of the research, indicating that the research questions were consistent with the theoretical constructs, also information technology, accountability, Competency, Integrity, Teamwork, Speed, and Knowledge Management have an impact on organizational agility among which Information Technology, Accountability, Speed, and Teamwork variables are the most important and Knowledge Management variables, Integrity, Flexibility and Competence are the least important. Staff in organizational agility.
    Keywords: organizational agility, information technology, Education
  • HAMIDREZA MEHRABI, MAHTAB SALIMI *, Alireza Mohammadi Nezhad Ganji Pages 14-36

    This research is applied to consider the effects of the organizational culture (based on Cameron & Quinn model) on organizational learning & psychological empowerment. The research plan is correlation through structural equations modeling. Population of the research includes all of the employees of Social Security Organization, which 341 ones of them were selected by simple random sampling. The data was collected by the questionnaires of organizational learning's culture (Cameron & Quinn, 2006), organizational learning (Neefe, 2001), psychological empowerment (Espritzer, 1995) and analysized by Lizerel structural equations modeling. The analysis of structural equations modeling confirmed the propriety of the proposed model with the data. The results show that organizational culture has a positive direct and meaningful effect on organizational learning and also on psychological empowerment.

    Keywords: organizational culture, organizational learning, psychological empowerment
  • Mohammadreza Hesaraki * Pages 37-48
    The aim of this study was survey of academic and non-academic factors` effect on writing thesis in M.A. of Persian language and literature from the view of supervisors with descriptive method. Total of society were 306 persons of faculty members (Ph.D.) in department of Persian language and literature in Islamic Azad University, that 170 numbers were selected as sample with Cochran formula. A researcher-made questionnaire was used to data collection. The Questionnaire included three sections: Personal information, Academic and Non-academic factors. Reliability of non-academic questions 85% and academics questions 89% determined. Results showed Academic and Non-academic factors affected on thesis process In M.A. of Persian language and literature. According to the findings of this study in other academic disciplines, it is expected; universities and university centers focus and be careful on thesis process.
    Keywords: Academic Factors, non-academic factors, dissertation, professors
  • Morteza Abedini Nazari *, Esmat Rasoli, Saeed Saffarian Hamedani Pages 49-59
  • Faranak Mosavi * Pages 60-82

    The present study was a study of a combined approach (exploratory design). The statistical population in the qualitative section included 375 educational administrators of public schools in Kermanshah who were serving in the academic year 1397-98. In this study, a researcher-made questionnaire with 8 components of motivational management of educational managers in the form of 400 items was used to collect data on the status of motivational management components. Data collection was performed by reviewing documents and previous research. In the field of motivational management and texts and reports of existing research in this field were reviewed with a content analysis approach and in the next step, after designing the questionnaire questions, various motivating components were designed for educational administrators.The process of implementing the questionnaires in the quantitative part progressed in such a way that the researcher succeeded in completing the questionnaires on a sample of approximately 375 school principals in Kermanshah. For this purpose, considering the theoretical foundations and research literature, components related to motivational management were extracted. KMO test and Bartlett sphericity test were used to evaluate the correlation matrix. The value of KMO index for all 8 components of sector motivation management was above the desired level of 0.6 and the values ​​are close to 1. Also, Bartlett test results were significant for all components of motivational management at the level (P 0.001).

    Keywords: motivation, Motivation Components, Motivational Managers
  • Mehdi Moeinikia, Adel Zahede Babelan, Ali Khaleghkhah, Nasser Razmtallab * Pages 83-97
    The purpose of this study was to design and evaluate a model of culture of innovation and participatory management mediated by a positive organizational climate. The statistical population of this study was all primary and secondary school teachers and principals of Sarein city who were teaching and working in the 98-97 academic year. To select the sample, 162 people were selected from 276 people using Morgan table and stratified random sampling method. Data collection tools were three questionnaires: Dabni Innovation Culture (2008), Siegel and Kaimer (1978) Organizational Atmosphere and Feyzi Participatory Management (2007). The validity of the questionnaires according to Cronbach's alpha coefficients was 0.96, 0.82 and 0.85, respectively. SPSS and LISREL statistical software were used to analyze the data. At the level of inferential statistics, Pearson correlation coefficient test and structural equation modeling were used. The results of the analysis showed that there is a positive relationship between innovation culture and participatory management mediated by organizational climate. But there is no positive and significant relationship between innovation culture and participatory management.
    Keywords: Culture of innovation, participatory management, Organizational Climate, employee participation
  • Hoseyn Esmaeili Niyasan *, Hajar Zarei, Soudabe Shapouri Pages 98-118
    The present study seeks to assess the impact of information interactive recovery on the knowledge management process of faculty members of Gilan University of Medical Sciences, The present study is an applied by survey method. The research population is 452 faculty members of Gilan University of Medical Sciences, which based on Morgan table, the sample population was 208. Data collection tools were two researcher-made questionnaires, based on Belkin, Fong and Choi models. Data were analyzed by descriptive and inferential methods, and included frequency, frequency percentage, frequency distribution table, mean and standard deviation, confirmatory factor analysis, Grunbach's Alpha, regression, Kolmogorov-Smirnov test. Data analysis software version 24 and Amos were used to analyze the data. Pearson correlation test was used to investigate the relationship between interactive information retrieval and knowledge management. Findings showed that dimensions (representation, comparison, representation, leadership, and visualization) are involved in interactive retrieval, and are known as factors affecting knowledge management, in addition, factors (knowledge acquisition, knowledge creation, Knowledge retention, knowledge distribution, knowledge application) also have an impact on knowledge management, among which knowledge distribution has the most, and knowledge retention has the least impact. The results showed that interactive retrieval of information and all its dimensions have a positive and significant relationship and a direct impact on the knowledge management process of faculty members of Gilan University of Medical Sciences, and then compared the most, and then the least influential factor were identified.
    Keywords: information Interactive recovery, Knowledge Management, Faculty members, Gilan University of Medical Sciences
  • Adel Mazlommi, Ali Khalkhali *, Zohreh Shakibaei Pages 119-137
    The parer is the report of a research on the evolutionlogy of educational management science in Iran. The approach of this research was historical and interpretive evolutionlogy, by the criterion of semantic sufficiency. The research community was all the books indexed in the National Library of Iran during the last century with the main and direct keywords of educational management, educational leadership and school management. After four stages of targeted screening, 26 authored and translated books were separated as a research sample. Then, according to the tradition of historical evolutionlogy, after reading and taking notes from sample books and critically categorizing and analyzing the data, the main trends were inferred. Also, in consultation with experts, these inferential trends were regularly validated. The results of this research showed that the evolutionary courses of educational management science in Iran, can be divided into six periods: "emergence, instability, conscious extraversion, extreme tendency to managerialism, stagnation and repetition, and revision and enrichment."
    Keywords: Evolutionlogy, Educational Management, Iran
  • Mahnaz Khodadad, Fahomeh Babolhavaeji, Esmat Momeni *, N Adjla Hariri Pages 138-158
    Objective
    Localization of knowledge management categories based on the basic model of knowledge building includes the following: Objectives, identification, acquisition, development, sharing, maintenance, use and evaluation of knowledge in the artistic field of the Islamic Propagation Organization. Research
    method
    The research method was qualitatively based on the Delphi approach. The research population consisted of 21 knowledge experts and senior managers of the organization. The research data collection tool was a questionnaire based on a five-choice liquor spectrum, with a very small to very large scale. This method has been used to determine knowledge management indicators based on the model of knowledge building with the help of experts. The statistical population of this research in the Delphi section is made up of experts who are aware of the subject who were 21 experts including managers and people with artistic degrees in the field of art of the Islamic Propagation Organization. Purposeful and judgmental sampling method was used to perform the Delphi process.
    Findings
    Since Kendall coefficient represents a measure of consensus of Delphi panel members, the findings show that knowledge identification category with a coefficient of 0.75, knowledge acquisition category with a coefficient of 0.1, knowledge protection category indicator with a coefficient of 1 with strong consensus, the category of knowledge development with a coefficient of 0.65 with a strong consensus, the category of knowledge measurement with a coefficient of 0.52 and the category of knowledge use with a coefficient of 0.55 with a medium consensus, the category of knowledge objectives with a coefficient of 0.33, and the category of knowledge distribution with a coefficient of 0/35 were consolidated and localized with weak consensus.
    Conclusion
    In the category of knowledge distribution, the indicator of support for rules and regulations with an average of 9.4 is more important and in the category of objectives under the categories of determining the level and capacity of knowledge, determining goals and culture of knowledge, determining strategic goals of knowledge to describe and increasing the capacity of the need for future knowledge, the operational goals of knowledge in order to act the normalized knowledge of strategic knowledge with an average of 4.2 percent is of greater importance. Therefore, these subcategories need more attention.
    Keywords: Knowledge management, localization, foundations of the building, art field of the Islamic Propaganda Organization, Delphi panel